Vaktherapie is een vorm van therapie die de belichaamde ervaring inzet om tot ontwikkeling of verandering te komen. Dit houd in dat de dialoog maar een beperkte rol speelt in de behandeling. Je wordt binnen vaktherapie uitgenodigd om te doen, te ervaren en het lichaam te laten spreken.
Er bestaan verschillende disciplines binnen vaktherapie en zij zijn allen verbonden met de kunsten, expressie, het lichaam en spelenderwijs leren.
Veel mensen leren vooral door te doen en te ervaren waarbij fysieke, speelse en creatieve kanten worden aangesproken. Ervaren, voelen en handelen staan centraal binnen vaktherapie en de behandeling is altijd afgestemd op wat jou prikkelt om te leren.
Door te dòen ontstaat er een koppeling tussen denken, voelen en lichamelijke sensaties. In de therapie komen deze drie samen waardoor leerervaringen in ons systeem kunnen worden geïntegreerd.
Alle ervaringen die we opdoen worden ergens opgeslagen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een pianist die door oefening beide handen en tien vingers afzonderlijk kan bewegen en zo muziek maakt. De pianist denkt niet meer na over elke afzonderlijke noot die hij speelt, zijn vingers weten “van zelf” wat ze moeten doen. In het voorbeeld van de pianist is het heel prettig dat zijn vingers weten wat ze moeten doen. Maar stel nu dat je door ervaringen hebt geleerd dat je niet voor jezelf mag opkomen? Of dat je anderen moet wantrouwen? Door ervaringsgerichte therapie kunnen we bewust aan de slag met de ervaringen die in het lichaam besloten liggen. Vooral als je moeite hebt met het uitdrukken van je gedachten of gevoelens of wanneer je cognitief weet wat er aan de hand is maar je toch niet verder kan vaktherapie je een stap verder helpen.
Niet alle problemen zijn op te lossen door er enkel over te praten. Wij maken zeker ook gebruik van het gesprek, maar de nadruk ligt vooral op het non-verbale aspect. Op creatieve wijze wordt je uitgenodigd en uitgedaagd om binnen vaktherapie nieuwe ervaringen op te doen. Ook biedt de therapeutische omgeving een veilige plek om te oefenen en te experimenteren met nieuw gedrag. De opgedane ervaringen leiden tot inzichten en nieuwe vaardigheden die praktisch toepasbaar zijn en je helpen in het dagelijks leven.
Vaktherapie is multi-methodisch en gebaseerd op verschillende psychotherapeutische stromingen zoals: (cognitieve) gedragstherapie, cliëntgerichte therapie en cognitieve-neurowetenschappen. Wij vinden het belangrijk om evidence-based te werken. Dit betekent dat de behandelingen die wij aanbieden gebaseerd zijn op wetenschappelijke onderzoeken, afgestemd op jou specifieke behoeften.
De therapeutische relatie staat hierbij centraal, we geven de behandeling altijd in samenspraak vorm. We vinden het belangrijk om naar jou als geheel te kijken en niet alleen naar je klachten of symptomen. In plaats van alleen te focussen op het verminderen van de problemen, kijken we ook naar lichamelijke, geestelijke en psychische factoren en naar je sociale netwerk, geschiedenis, achtergrond en levensovertuigingen.