Linkedin
“Ik werk graag samen met de cliënt en ben geïnteresseerd in diens verhaal. Het is prachtig te mogen assisteren in een proces waarin de cliënt zijn (gestagneerde) ontwikkelingsprocessen opnieuw voortzet.”

Gratis kennismakingsgesprek?Stuur Leonie een e-mail! (+31) 622 328 501Of bel ons gerust.

Therapeutische achtergrond

Tijdens mijn opleiding tot dramatherapeute richtte ik me op jongeren met persoonlijkheidsproblematiek, een doelgroep waar mijn humor en mijn enthousiasmerende kwaliteiten van pas kwamen. Aansluitend begon ik te werken binnen een bedrijf dat zich richtte op kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Naast therapeutische begeleiding trok ik ook met deze kinderen het bos in en bouwden we hutten waarin we ons zelf gekookte eten opaten. Later werkte ik met veel plezier met volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek binnen een heerlijk dynamisch team waarin er veel ruimte was voor het experimenteren met structuur om de kwaliteit van zorg op onze afdeling te verbeteren. Hierna heb ik mijn werkervaring met veel liefde uitgebreid binnen de meervoudige gehandicaptenzorg waarin ik met ontzettend prachtige en uitdagende kinderen heb mogen werken. Toen ik met veel plezier kinderen in rolstoelen op het schoolplein rond duwde en liedjes zong in de muziekles begon ik samen met Casper Maas en Sirik de Jong ons eigen bedrijf vorm te geven. Tegelijkertijd was ik als dramatherapeut werkzaam binnen Koraalgroep, een instelling die zich richt op jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Ik heb op deze plekken ervaring opgedaan met verschillende methoden binnen dramatherapie, diverse gedragstherapeutische kaders, training in sociale vaardigheden en samenwerking met diverse disciplines binnen de hulpverlening. Sinds een jaar werk ik met veel plezier bewust enkel voor Centrum Vaktherapie.

Hart voor de cliënt
Organisatorisch
Speelsheid en Humor
Nieuwsgierigheid

Relationele & Sociale Vaardigheden

○ Verbinden met anderen ○ Afstemmen ○ Samenwerken ○ Zelfwaardering ○  Conflicthantering ○
○ Uitbreiden van je comfortzone ○  Grenzen ○ Feedback ○  Communicatie ○ Improvisatie ○ Intimiteit ○ 

Dankzij mijn achtergrond in dramatherapie en improvisatie werk ik vooral met praktische, creatieve of lichaamsgerichte oefeningen. Mijn workshops faciliteren een veilige ruimte om op speelse en exploratieve wijze te reflecteren en praktisch te oefenen. Hieronder vind je voorbeelden van hoe mijn interesse en expertise in sociale en relationele vaardigheden tot uiting komen binnen Centrum Vaktherapie.

 • Gespreksvaardigheden & communicatie

  In workshops waar de dialoog centraal staat combineer ik theorie en praktijkoefeningen. De focus op het gesprek biedt een mooie vorm om  communicatie vaardigheden te verbeteren zoals luisteren, empathie en (zelf)reflectie.

 • Lichaamsgericht werken

  Binnen dramatherapie staat non-verbale communicatie en zelf expressie centraal. Ik geniet erg van de workshops waarin het voornamelijk gaat over contact maken op een fysieke manier, bijvoorbeeld d.m.v. ‘contact games’, dans of theater.

 • Improvisatie

  Improvisatie is een prachtige vorm om sociale vaardigheden te oefenen op een speelse en humoristische wijze. Daarnaast is het een fantastische ‘comfort zone enhancer‘. Ik richt mij vooral op improvisatie binnen theater en beweging.

 • Assertiviteit en Grenzen

  Wanneer je het lijf betrekt bij het onderzoek naar persoonlijke grenzen wordt het voor de meeste mensen al snel heel duidelijk. Ook assertiviteit kan makkelijk geoefend worden in groepsverband bijv. d. m. v. rollenspellen.

 • Relaties en Intimiteit

  Binnen deze onderwerpen richt ik mij vooral op consensueel contact. Hoe kun je contact in volledige afstemming vormgeven? Onderwerpen die aan bod komen binnen ‘consent’ zijn o.a. grenzen, afwijzing, assertiviteit, communicatie en afstemmen op de ander.

 • Workshop op maat?

  Geregeld geef ik voor externe partijen workshops op locatie. (Improvisatie lessen op scholen, workshops in consent en grenzen in het hoger onderwijs, teambuildings activiteiten of bedrijfstraining.) Neem gerust contact op met specifieke vragen.

Dramatherapie

Ervaringen uit de dramatherapeutische praktijk


Ervaring uit het werkveld toen ik als dramatherapeut werkte met volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek binnen de organisatie ‘Dichterbij’.

“‘De cliënt weet niet meer wat hij moet zeggen en valt uit zijn rol. ‘Shit ik doe het weer helemaal verkeerd!’ stamelt de cliënt, hij kijkt bedrukt. Ik moet lachen; Je deed het supergoed! Wat gebeurde er net? ‘…Ik wist niet meer wat ik moest zeggen, dat is precies wat er altijd gebeurd bij mij. Ik stel voor om een aantal helpende gedachten op te schrijven en als spiekbriefje te gebruiken. Hij schrijft dingen op zoals ‘gewoon rustig blijven dan kom je vanzelf weer op iets om te zeggen of te vragen en je mag best zeggen dat je het even niet meer weet’ Die tweede zin is prachtig, want dat is voorhem nou net het moeilijkst, je kwetsbaarheid laten zien. Hij doet zo hard zijn best zijn beperking te verbergen, daardoor is hij vaak gestrest en onzeker in gesprek met nieuwe mensen. We hervatten het rollenspel en de cliënt oefent met het uitspreken van de kwetsbare tekst ‘ik weet het even niet meer.’ Een week later komt hij met een grote grijns binnen, mijn date ging goed! Soms wist ik het niet meer, maar dat gaf helemaal niet!”


Ervaring uit het werkveld toen ik als dramatherapeute i.o. bij jongeren met persoonlijkheidsproblematiek werkte op de Viersprong:

“We gingen met de groep het wad op, en ik nam een van de cliënten onder mijn hoede. Dit meisje was al een tijd ontzettend depressief, en worstelde met suïcidale gedachten. Op het wad vloog de wind door haar haren en ik spoorde haar aan te rennen, samen sprongen we in plassen. Ze joelde en lachte en onder de modder spetters straalde haar ogen. Deze momenten, waarin ik in speelsheid en humor contact kon maken met een van de jongeren, dat waren de mooiste.”


Ervaring uit het werkveld toen ik als persoonlijk begeleider van een meervoudig gehandicapte jongen op Tyltylschool de Maasgouw werkzaam was.

“Voorzichtig met de tillift naar beneden tot zijn voeten het water raakten. Dan begon de pret al, hardop lachend en zwaaiend met zijn armen. Dobberend en drijvend sleurde ik hem door het zwembad, waar we allerlei spelletjes speelden. Gekke gezichten trekken, op zoek naar de opblaasbare haai, en het maken van allerlei watergeluiden. Lekker spetteren en gillen van plezier. Er waren ook rustige momenten als we met z’n tweeën in het zwembad waren. Dan keek Maurits rond met zijn grote, kalme ogen terwijl ik hem zachtjes in mijn armen voortduwde in het water. Soms vertelde ik hem verhalen en soms was ik stil en verwonderd over hoe hij kon zo prachtig kon genieten. En hoe hij zo vol onschuld naar de wereld om zich heen keek. Maurits heeft me woordeloos iets geleerd dat ik niet kan uitleggen, alleen kan voelen.”

Recencies


Ingeborg Meessen - Speler Buurttheater Mariaberg

“We hebben maar kort samengewerkt. Maar ik heb je ervaren als een heel lief en kundig persoon. Bedankt voor al je begrip, steun en tijd!”

Hannelore Riemenschneider - Cursist

“Ik heb een cursus DvT gevolgd bij Centrum Vaktherapie & heb hier een hele fijne ervaring mee! De theorie was interessant en begeleiding goed! Zeker een meerwaarden in Maastricht! Top!”

Monique Lutgens - Moeder van Cliënt

“Ik denk, weet wel zeker, dat jij een goede aanvulling voor de kinderen was daar op school. Jij had Jesse zo goed en snel in kaart en hoe je met hem omging en het resultaat daarvan was geweldig. Ik stond er versteld van en was erg onder de indruk van jou aanpak. Mensen met een kijk zoals jij hebt op kinderen vind je maar zelden.”