Leonie der Kinderen


Linkedin

“Ik werk graag samen met de cliënt en ben geïnteresseerd in diens verhaal. Het is prachtig te mogen assisteren in een proces waarin de cliënt zijn (gestagneerde) ontwikkelingsprocessen opnieuw voortzet.”


Gratis kennismakingsgesprek?Stuur Leonie een e-mail!
(+31) 622 328 501Of bel ons gerust.

Drama Therapeut


Dankzij mijn achtergrond in dramatherapie en improvisatie werk ik vooral met praktische, creatieve en lichaamsgerichte oefeningen. Mijn workshops en therapie sessies faciliteren een veilige ruimte om op speelse en exploratieve wijze te reflecteren en praktisch te oefenen.

Hieronder vind je voorbeelden van hoe mijn interesse en expertise in sociale en relationele vaardigheden tot uiting komen binnen Centrum Vaktherapie en informatie over mijn therapeutische achtergrond.Specialisaties

Communicatie
Emotie regulatie
Uitbreiden van de comfortzone
Relatie met zelf & het lichaam

Communicatie

In workshops rond de dialoog combineer ik theorie en praktijkoefeningen. De focus op het gesprek biedt een mooie vorm om  communicatie- en gespreksvaardigheden te verbeteren zoals luisteren, empathie en (zelf)reflectie.

Lichaamsgericht werken

Binnen dramatherapie staat non-verbale communicatie en zelf expressie centraal. Ik geniet erg van de workshops waarin het voornamelijk gaat over (non-verbaal) contact maken bijvoorbeeld d.m.v. ‘contact games’, dans of theater.

Improvisatie

Improvisatie is een prachtige vorm om sociale vaardigheden te oefenen op een speelse en humoristische wijze. Daarnaast is het een fantastische ‘comfort zone enhancer‘. Ik richt mij vooral op improvisatie binnen theater en beweging.

Assertiviteit en Grenzen

Wanneer je het lijf betrekt bij het onderzoek naar persoonlijke grenzen wordt het voor de meeste mensen al snel heel duidelijk. Ook assertiviteit kan makkelijk geoefend worden in groepsverband bijvoorbeeld d. m. v. rollenspellen.

Relaties en Intimiteit

Binnen deze onderwerpen richt ik mij vooral op 'consent'. Hoe kun je relaties bewust en in volledige afstemming vormgeven? Aanverwante onderwerpen zijn zelfbewustzijn, grenzen, assertiviteit, open communicatie en afstemmen op de ander.

Workshop op maat?

Geregeld geef ik voor externe partijen workshops op locatie. (Improvisatie lessen op scholen, workshops in consent en grenzen in het hoger onderwijs, teambuildings activiteiten of bedrijfstraining.) Neem gerust contact op met specifieke vragen.

previous arrow
next arrow
Slider

Achtergrond

Tijdens mijn opleiding tot dramatherapeute richtte ik me op jongeren met persoonlijkheidsproblematiek, een doelgroep waar mijn humor en mijn enthousiasmerende kwaliteiten van pas kwamen. Aansluitend begon ik te werken binnen een bedrijf dat zich richtte op kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Naast therapeutische begeleiding trok ik ook met deze kinderen het bos in en bouwden we hutten waarin we ons zelf gekookte eten opaten. Later werkte ik met veel plezier met volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek binnen een heerlijk dynamisch team waarin er veel ruimte was voor het experimenteren met structuur om de kwaliteit van zorg op onze afdeling te verbeteren. Hierna heb ik mijn werkervaring met veel liefde uitgebreid binnen de meervoudige gehandicaptenzorg waarin ik met ontzettend prachtige en uitdagende kinderen heb mogen werken. Toen ik met veel plezier kinderen in rolstoelen op het schoolplein rond duwde en liedjes zong in de muziekles begon ik samen met Casper Maas en Sirik de Jong ons eigen bedrijf vorm te geven. Tegelijkertijd was ik als dramatherapeut werkzaam binnen Koraalgroep, een instelling die zich richt op jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Ik heb op deze plekken ervaring opgedaan met verschillende methoden binnen dramatherapie, diverse gedragstherapeutische kaders, training in sociale vaardigheden en samenwerking met diverse disciplines binnen de hulpverlening. Sinds augustus ’17 werk ik met veel plezier bewust enkel voor Centrum Vaktherapie.


Dramatherapie


Dramatherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij er veel aandacht is voor oefening van vaardigheden, expressie en het vormgeven van de innerlijke belevingswereld.

Ervaring uit het werkveld toen ik als dramatherapeut werkte met volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek binnen de organisatie 'Dichterbij'.

"'De cliënt weet niet meer wat hij moet zeggen en valt uit zijn rol. 'Shit ik doe het weer helemaal verkeerd!' stamelt de cliënt, hij kijkt bedrukt. Ik moet lachen; Je deed het supergoed! Wat gebeurde er net? '...Ik wist niet meer wat ik moest zeggen, dat is precies wat er altijd gebeurd bij mij. Ik stel voor om een aantal helpende gedachten op te schrijven en als spiekbriefje te gebruiken. Hij schrijft dingen op zoals 'gewoon rustig blijven dan kom je vanzelf weer op iets om te zeggen of te vragen en je mag best zeggen dat je het even niet meer weet' Die tweede zin is prachtig, want dat is voorhem nou net het moeilijkst, je kwetsbaarheid laten zien. Hij doet zo hard zijn best zijn beperking te verbergen, daardoor is hij vaak gestrest en onzeker in gesprek met nieuwe mensen. We hervatten het rollenspel en de cliënt oefent met het uitspreken van de kwetsbare tekst 'ik weet het even niet meer.' Een week later komt hij met een grote grijns binnen, mijn date ging goed! Soms wist ik het niet meer, maar dat gaf helemaal niet!"

Recencies

Grootste winst die ik heb gehad bij de coaching, is dat ik nu herken wanneer ik niet meer in contact sta met mijn diepste innerlijk en vervolgens toch weer dat contact kan herstellen. Het goed in contact staan met je diepste ik, maakt je leven zoveel rijker, rustiger en noem het maar op. Leonie heeft dit op een perfecte manier onderkend en herkend wat er scheelde en was ook in staat om dit via verschillende invalshoeken dit te benaderen. Mijn complimenten daarvoor!”

Guido - Cliënt“We hebben maar kort samengewerkt. Maar ik heb je ervaren als een heel lief en kundig persoon. Bedankt voor al je begrip, steun en tijd!”

Ingeborg Meessen - buurttheater Mariaberg"Ik heb een cursus DvT gevolgd bij Centrum Vaktherapie en ik heb hier een hele fijne ervaring mee! De theorie was interessant en begeleiding goed. Zeker een meerwaarde in Maastricht, top!"

Hannelore Riemenschneider - Course participant"De DvT groep bij Casper en Leonie heeft mijn playspace vergroot en me over mijn spelblokkade met DvT heen geholpen.”

Fleur van der Elzen - Drama Therapist

“Ik denk, weet wel zeker, dat jij een goede aanvulling voor de kinderen was daar op school. Jij had Jesse zo goed en snel in kaart en hoe je met hem omging en het resultaat daarvan was geweldig. Ik stond er versteld van en was erg onder de indruk van jou aanpak. Mensen met een kijk zoals jij hebt op kinderen vind je maar zelden.”

Monique Lutgens - Moeder van een cliënt

previous arrow
next arrow
Slider