Groepstherapie in Maastricht

Centrum Vaktherapie gaat starten met groepstherapie in Maastricht, groepstherapie heeft andere voordelen dan individuele therapie. Je bent omringt door anderen die aan soortgelijke doelen werken en soortgelijke obstakels ervaren, dit kan een gevoel van steun en inspiratie opleveren. 

Net zoals binnen individuele vaktherapie ligt de nadruk niet op de dialoog maar op het ontdekken, exploreren en praktisch oefenen. Samen met anderen ga je op onderzoek binnen gedeelde thema’s en experimenteer je met nieuw gedrag binnen de groep.

Voor wie?

Deze groep is gericht op vrouwen die zich willen ontwikkelen op het gebied van grenzen, opkomen voor wat van persoonlijke waarde is en het leren herkennen en communiceren van behoeften en wensen. Het draait dus voor een groot deel over assertiviteit; het naar buiten brengen van wat er vanbinnen leeft.
Een ander element van deze groep is de relatie met jezelf. Niet alleen het zelfbeeld ‘hoe kijk ik naar mezelf of beoordeel ik mezelf’ maar eerder, ‘hoe ga ik met mezelf om en hoe wil ik de relatie met mezelf bewust vormgeven?’ staat centraal in deze groep.

Dat de groep zich richt op vrouwen wil niet zeggen dat mannen of mensen die zich anders identificeren niet welkom zijn, bij iedereen die zich aanmeld wordt gekeken of hij of zij in deze groep passen en kunnen bijdragen aan een veilige groepssfeer.

Praktische zaken

  • Er is ruimte voor maximaal 7 participanten.

  • Een traject bestaat uit 10 bijeenkomsten. Per sessie betaal je 65,- euro (betaling van het gehele trajekt kan in overleg voldaan worden in meerdere betalingen).

  • Voor deelname vind er een kort telefoongesprek plaats en wordt je uitgenodigd op een kennismakingsgesprek om voor beide partijen te kijken of er een klik is met de therapeut en of de vaktherapeutische werkwijze aansluit. Deze intake procedure gesprek kost 40,-.

  • Om je aan te melden of meer informatie op te vragen kun je via dit nummer contact opnemen met de therapeut: +31 622 328 50

  • Startdata: dinsdagavond 18 januari (19:00 tot 20:45) en sluit af op 19 april.

  • De groepstherapie vind plaats in Maastricht op de Elisabeth Strouvenlaan 51a.

Werkwijze in de groepstherapie

In deze groep gebruiken we een dramatherapeutische aanpak, dit houd in dat we bijvoorbeeld de innerlijke wereld vormgeven in de ruimte en hierin op onderzoek gaan. Je kunt denken aan innerlijke dialogen, rollenspellen om te werken aan het geven van feedback en het uitspreken van grenzen of wensen. Je kunt ook denken aan het doen van opdrachten in groepjes waarbij het afstemmen op elkaar en spreken over wensen en grenzen binnen de oefening centraal staat. 
Verder staat ook het lichaam centraal, door middel van dans en bewegingsoefeningen of fysiek spel zorgen we voor oefening in contact maken met lichaamssignalen, emoties, behoeften en grenzen.

Leonie der Kinderen
Leonie der Kinderen

Het werken met groepen bevat zoveel mogelijkheden tot verbinding tussen mensen. Het delen van verhalen wordt naar een ander niveau getild door samen moeilijke situaties te oefenen of getuige te zijn van de oprechte expressie van groepsgenoten vertaald in spel, gedicht, klank of dans. Groepswerk is iets prachtigs om te faciliteren omdat het de client zo goed kan laten voelen dat zijn dat zijn ervaring en expressie van waarde is voor de anderen.

Lees meer