Vaktherapie

Vaktherapie is een vorm van therapie die de belichaamde ervaring inzet om tot ontwikkeling of verandering te komen. Dit houd in dat de dialoog maar een beperkte rol speelt in de behandeling. Je wordt binnen vaktherapie uitgenodigd om te doen, te ervaren en het lichaam te laten spreken. 

Veel mensen leren vooral door te doen en te ervaren. Vaktherapie maakt hier gebruik van en biedt een kader waarbinnen jouw fysieke, speelse en creatieve kanten worden aangesproken. Ervaren, voelen en handelen staan centraal binnen vaktherapie en de behandeling is altijd afgestemd op wat jou prikkelt om te leren.
Alle ervaringen die we opdoen worden opgeslagen in het lichaam. Soms hebben we leerervaringen zo goed geintegreerd dat dat ze onze ontwikkeling in de weg zitten, of leiden tot een verminderde gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe angst die niet passend is bij de context mensen ontzettend kan belemmeren. Het kan erg lastig zijn om de leerervaringen die je in de weg zitten te ‘herschrijven’ wanneer we alleen de cognitieve kant van ons lichaam inzetten. Vaak weten we heel goed wat we kunnen veranderen, of waarom we ergens last van hebben, maar brengt deze cognitieve kennis weinig verandering met zich mee. In ervaringsgerichte therapie kunnen we bewust aan de slag met de ervaringen die in het lichaam besloten liggen.

Op creatieve wijze wordt je uitgenodigd en uitgedaagd om binnen vaktherapie nieuwe ervaringen op te doen die je blik verruimen of je net wat extra inspiratie of moed geven om de volgende stapjes te zetten in jou leerproces. Ook biedt de therapeutische omgeving een veilige plek om te oefenen en te experimenteren met nieuw gedrag. Door te doen wordt de koppeling tussen denken, voelen en lichamelijke sensaties gestimuleerd. In vaktherapeutische oefeningen komen deze drie elementen samen waardoor leerervaringen vaak makkelijker in ons systeem kunnen worden geïntegreerd.

In de werkvormen is er vaak een duidelijk verband te herkennen in het gene wat je in het hier en nu binnen de therapie tegenkomt en de zaken waar je in je dagelijks leven tegen aan loopt. De reflectie op wat je tegenkomt in de therapie kan worden onderzocht door een reflectief gesprek, maar de nadruk ligt dan op wat we in het hier en nu aantreffen. Hierdoor kunnen we blijven experimenteren en oefenen in het moment. Je bent dan samen met de vaktherapeut aan het onderzoeken in plaats van tegen de vaktherapeut aan het vertellen over je eerdere ervaringen. Vaktherapie maakt dus zeker ook gebruik van de dialoog maar de nadruk ligt vooral op belichaamd leren. 

Vaktherapie is multi-methodisch, het combineert de expressieve kunsten met invloeden van verschillende psychotherapeutische methoden zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie en cliëntgerichte therapie. Vaktherapie richt zich niet op het behandelen van een specifieke diagnose, maar werkt met de onderliggende, transdiagnostische factoren, zoals perceptie, trauma en emotieregulatie. Dit betekend dat er naar jou als geheel wordt gekeken en niet alleen naar je diagnose of symptomen. 

Er bestaan verschillende disciplines binnen vaktherapie en zij zijn allen verbonden met de kunsten, expressie, het lichaam en spelenderwijs leren. Er zijn veel overeenkomsten tussen vaktherapeuten, maar zij zijn allen binnen hun initiële opleiding gespecialiseerd in een van de disciplines; dramatherapiebeeldende therapie, dans en bewegingstherapie of muziektherapie

Vormen van vaktherapie

Muziektherapie

Muziektherapie maakt gebruik van muziek luisteren en maken, de nadruk lig op de beleving en de ervaring binnen de muziek. Deze vorm van therapie maakt gebruik van de universele taal van de muziek. Ook voor jou als je denkt dat je niet muzikaal bent!

Lees verder »
drama therapy

Dramatherapie

Binnen dramatherapie wordt gebruik gemaakt van veel non-verbale methodieken rondom spel, interactie, expressie en theater. Dramatherapie werkt o.a. met verhalen, rollenspel, de verbeelding, interactie en spelplezier.

Lees verder »
dansworkshop

Dans- en Bewegingstherapie

Dans- en Bewegingstherapie brengt je in verbinding met je lijf en je gevoel. Een proces van zichtbaarheid waarin je leert zorgen voor en luisteren naar je lichaam. In beweging ga je de dialoog aan met je lichaam en vertaal je gevoel naar beweging.

Lees verder »
beeldende therapie

Beeldende Therapie

Beeldende therapie maakt gebruik van het creatieproces van beeldende kunst d.m.v. allerlei materialen om tot acceptatie, verandering of inzicht te komen. Creatie en reflectie zijn onlosmakelijk verbonden.

Lees verder »

Therapie binnen Centrum Vaktherapie

Je bent altijd welkom om te bellen of langs te komen voor een vrijblijvend gesprek om te onderzoeken of vaktherapie bij jou aansluit. Neem gerust contact op als je vragen hebt of kennis wilt maken. Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we samen of vaktherapie bij jou en jouw hulpvraag past, ook kun je ervaren hoe het contact is. Een klik hebben met je therapeut is uiteraard een belangrijk onderdeel van de therapie. Als we besluiten om samen te werken binnen een therapie traject kijken we in  de eerste paar sessies naar je hulpvraag en kun je kennis maken met de behandelvorm. De duur van jouw traject kan zo kort zijn als acht sessies, en kan zo lang duren als passend is bij jouw behoefte en klachten. Dit bepalen we samen. Behandelverslagen over de lijn van behandeling met daarin de behandeldoelen zijn inbegrepen, ook kan er sprake zijn een voortgangsverslag en een eindverslag.

Tarieven

Vergoedingen

Vergoeding via de basisverzekering is in sommige gevallen mogelijk als je onder behandeling bent bij een BIG-geregistreerde psychotherapeut/psycholoog of als je in behandeling bent bij een GGZ-instelling. Wanneer je tevens een zorgverzekering hebt in een ander land kan is het goed om hier ook te controleren of zij de behandeling kunnen vergoeden. Vaktherapie kan soms gedeeltelijk vergoed worden via een aanvullende zorgverzekering (niet via NFG). Deze mogelijkheid kun je hier uitzoeken.