Buurttheater in Maastricht

Buurttheater is precies wat het woord al zegt; theater in de buurt! Een toegankelijke en laagdrempelige manier voor buurtbewoners om samen theater te beoefenen en te maken. Buurtheater in Maastricht tref je momenteel in de meest opvallende vorm aan in Mariaberg, maar ook in Wittevrouwenveld is er iets aan het borrelen…
Als dramatherapeute ken ik de kracht van samen spelen en theater maken goed. Theater en spel brengt mensen dichter bij elkaar. Ook is er veel ruimte om je uit te drukken, te voelen en de interactie aan te gaan. Buurttheater is een aanwinst voor elke buurt. Hier wil ik graag twee voorbeelden beschrijven van buurttheater in Maastricht die ik van dichtbij heb mogen meemaken.

Buurttheater Mariaberg Maastricht

Image
Voorstelling “Sjöld” tijdens de lancering van ‘quiet community Maastricht’

“Geen reguliere toneelclub, maar een sociaal artistiek project – Buurttheater Mariaberg is dé pionier in Maastricht op het gebied van eigenzinnig en persoonlijk documentair theater. Thema’s als armoede, drankmisbruik, huiselijk geweld en gevangenschap, ouderdom, tradities, liefde, eenzaamheid en gezamenlijkheid, racisme, kindermisbruik, schooluitval en het zoeken naar kansen worden op een uitdagende, poëtische en soms absurde en gewaagde manier in een theatervoorstelling gegoten en opgediend. Levenservaringen die verborgen blijven, worden zichtbaar gemaakt. Roepen herkenning en erkenning op – van onschatbare waarde voor de versterking van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, voor zowel de spelers en het publiek als voor de bewoners van Mariaberg en andere wijken.” Lees meer op de website van Buurttheater Mariaberg!

Ik heb de afgelopen twee jaar betrokken mogen zijn bij dit prachtige community arts project. Op dit moment ga ik er samen met spelers op uit om stukken uit de voorstelling te presenteren in buurten en bij initiatieven rondom armoede. De laatste voorstelling ging namelijk om ‘Sjöld’.

Buurttheater Wittevrouwenveld Maastricht

Image
Theaterles door Anne linde van der Veen en Leonie der Kinderen.

In 2015/2016 vond er in de wijk Wittevrouwenveld in Maastricht een buurttheater project plaats georganiseerd door buurthuis vrouweveld.
Rasa de Zanger kwam met dit initiatief omdat de buurt Wittevrouwenveld veel negatieve aandacht kreeg in de media. Zij wilde met dit project een ander beeld tonen van de wijk. Het idee ontstond om middels theater de uitwisseling onder buurtbewoners op gang te brengen. Op een speelse en ontspannen manier wilde ze samen werken aan iets positiefs, iets moois. En zo elkaar beter leren kennen.
Hier werd gepoogd om binnen de groep een grote culturele diversiteit te creëren. Er deden ook ‘taalmaatjes’ mee, zij boden ondersteuning bij de taal barrière. In onderstaande filmpje kun je de documentaire bekijken die gemaakt is over dit project. 


Op dit moment borrelt er in Wittevrouwenveld een nieuw initiatief tot buurttheater in Maastricht! Dit zal gaan plaatsvinden bij de buren van Centrum Vaktherapie: het werkhuis. En gaat daarom ook heten ‘het theaterhuis’!

Meespelen in een buurttheater in Maastricht?

Krijg je door het lezen van dit artikel zin om in samen met andere bewoners van Maastricht theater te maken? Buurttheater Mariaberg zoekt nieuwe leden. Vooral hele jonge leden zijn op dit moment welkom! Neem contact op met buurttheater Mariaberg. Buurttheater Wittevrouwenveld en Buurttheater Daalhof zijn in ontwikkeling! Wil je graag meedenken of spelen? Neem contact op met met Leonie der Kinderen ( Tel: 0622328501)

Over de auteur:

Onze praktijk ligt in Maastricht, en deze mooie stad is het stukje wereld waarin ik graag wil investeren. Ik geloof in lokaal innoveren, en op kleine schaal samenwerken en verbinden.
Centrum Vaktherapie heeft als missie bij te dragen aan haar omgeving en naast behandeling ook preventieve zorg te bieden. Betrokken zijn bij buurttheater in Maastricht is een prachtige manier om bij te kunnen dragen.

Leonie der Kinderen – Vrijgevestigd Dramatherapeut