Buurttheater in Maastricht

Buurttheater is precies wat het woord al zegt; theater in de buurt! Een toegankelijke en laagdrempelige manier voor buurtbewoners om samen theater te beoefenen en te maken. Buurttheater in Maastricht tref je momenteel in de meest opvallende vorm aan in Mariaberg, maar ook op Daalhof en Wittevrouwenveld is er iets aan het borrelen…
Als dramatherapeute ken ik de kracht van samen spelen en theater maken goed. Theater en spel brengt mensen dichter bij elkaar. Ook is er veel ruimte om je uit te drukken, te voelen en de interactie aan te gaan. Buurttheater is een aanwinst voor elke buurt. Hier wil ik graag twee voorbeelden beschrijven van buurttheater in Maastricht die ik van dichtbij heb mogen meemaken.

Buurttheater Mariaberg Maastricht

VOORSTELLING “SJÖLD” TIJDENS DE LANCERING VAN ‘QUIET COMMUNITY MAASTRICHT’

“Geen reguliere toneelclub, maar een sociaal artistiek project – Buurttheater Mariaberg is dé pionier in Maastricht op het gebied van eigenzinnig en persoonlijk documentair theater. Thema’s als armoede, drankmisbruik, huiselijk geweld en gevangenschap, ouderdom, tradities, liefde, eenzaamheid en gezamenlijkheid, racisme, kindermisbruik, schooluitval en het zoeken naar kansen worden op een uitdagende, poëtische en soms absurde en gewaagde manier in een theatervoorstelling gegoten en opgediend. Levenservaringen die verborgen blijven, worden zichtbaar gemaakt. Roepen herkenning en erkenning op – van onschatbare waarde voor de versterking van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, voor zowel de spelers en het publiek als voor de bewoners van Mariaberg en andere wijken.” Lees meer op de website van Buurttheater Mariaberg! Ik heb de afgelopen jaren betrokken mogen zijn als dramatherapeut bij dit prachtige community arts project. 

Buurttheater Wittevrouwenveld Maastricht

THEATERLES DOOR ANNE LINDE VAN DER VEEN EN LEONIE DER KINDEREN.

In 2015/2016 vond er in de wijk Wittevrouwenveld in Maastricht een buurttheater project plaats georganiseerd door buurthuis vrouweveld.
Rasa de Zanger kwam met dit initiatief omdat de buurt Wittevrouwenveld veel negatieve aandacht kreeg in de media. Zij wilde met dit project een ander beeld tonen van de wijk. Het idee ontstond om middels theater de uitwisseling onder buurtbewoners op gang te brengen. Op een speelse en ontspannen manier wilde ze samen werken aan iets positiefs, iets moois. En zo elkaar beter leren kennen.
Hier werd gepoogd om binnen de groep een grote culturele diversiteit te creëren. Er deden ook ‘taalmaatjes’ mee, zij boden ondersteuning bij de taalbarrière. In 2020 start er naar verwachting een nieuw initiatief tot buurttheater in Maastricht! Wil je hier deel van uitmaken, neem dan contact op.

Krijg je door het lezen van dit artikel zin om in samen met andere bewoners van Maastricht theater te maken? Wil je graag meedenken, decor bouwen of meespelen? Buurttheater Maastricht verwelkomt nieuwe leden. Er is zowel buurttheater in Mariaberg, Wittevrouwenveld en Buurttheater Daalhof in ontwikkeling.

Leonie der Kinderen
Leonie der Kinderen

Onze praktijk ligt in Maastricht, en deze mooie stad is het stukje wereld waarin ik graag wil investeren. Ik geloof in lokaal innoveren, en op kleine schaal samenwerken en verbinden. Centrum Vaktherapie heeft als missie bij te dragen aan haar omgeving en naast behandeling ook preventieve zorg te bieden. Betrokken zijn bij buurttheater in Maastricht is een prachtige manier om bij te kunnen dragen.

Lees meer