Hoe vind je een goede vrijgevestigde therapeut in Maastricht?

Wanneer er gezocht wordt naar behandeling voor psychosociale problematiek of ondersteuning komen mensen snel bij de reguliere gezondheidszorg uit, en zien dan een therapeut in Maastricht bij bijvoorbeeld Mondriaan of Virenze (Zie hier lijst en beoordelingen GGZ instellingen in Maastricht).
Soms is de behandeling binnen zo’n instelling niet passend of naar wens. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de wachtlijst te lang is, en dat er direct hulp nodig is. Ook kan het zijn de toegewezen therapeut of therapievorm niet bij jou aansluit en er geen mogelijkheid is tot wijziging. Ook kan het zijn dat de instelling waar je bijna uitbehandeld bent geen sluitende nazorg aanbied.
Wat de reden ook moge zijn, soms is het passender om een vrijgevestigde therapeut te zoeken voor behandeling of ondersteuning in je persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe vind je dan een vrijgevestigde therapeut in Maastricht die bij jou past? In Maastricht zijn er ontzettend veel mensen die hun eigen praktijk hebben en op hun manier een bijdrage leveren aan de psychosociale gezondheid van hun klanten. Ook al is het een relatief kleine stad, en voelt Maastricht soms als een gemoedelijk dorp, toch is het aanbod overweldigend als je een keuze probeert te maken!

“Waar vind ik de beste therapeut in Maastricht?”

“Boe vin iech de bèste therapeut in gans Mestreech?”

Vind een therapeut in Maastricht via mond op mond reclame

In dit artikel ga ik in op een van de beste manieren om een passende therapeut te vinden. Gebruik makend van de oudste en meest milieuvriendelijkste manier van reclame maken: De mond tot mond reclame!

Natuurlijk gebeurd het niet vaak dat mensen je uitgebreid vertellen over hun therapie ervaringen. Vaak zijn dit kwetsbare onderwerpen, die niet lichtzinnig gedeeld worden. Wanneer je een aantal mensen in je omgeving vraagt of ze goede ervaringen hebben gehad met psychische of emotionele hulpverlening kun je verschillende dingen verwachten.

Wat te verwachten bij de zoektocht naar een therapeut in Maastricht.

Het kan zijn dat je een paar bezorgde vragen krijgt, of geen antwoord. Ook kan het zijn dat je je wat ongemakkelijk voelt. Het kan echter ook dat je verhalen hoort die je herkent of je gesterkt voelt in je wens om je leven op positieve wijze te veranderen. het kan zomaar gebeuren dat je de mensen om je heen beter leert kennen of waardevolle informatie krijgt over therapie ervaringen.
In mijn optiek kan het bespreekbaar maken van de stap om ondersteuning te zoeken al therapeutisch zijn op zichzelf.
Wat ook belangrijk is, door zo’n gesprek aan te gaan vind je aanknopingspunten. Wanneer je door de bomen het bos niet meer vindt is dit belangrijk en waardevol.
Wanneer je oom of vriendin verteld over positieve ervaringen met een bepaalde therapievorm of therapeut in Maastricht kun je daar op laagdrempelige wijze kennis over op doen in gesprek. Hierna is de stap tot verdere verdieping snel gezet.
Een ander voordeel is dat de mensen met wie je het gesprek aangaat jou kennen, vaak beter dan de huisarts. Ze gaan niet enkel op jou klachten af, maar ook op jou interesses en voorkeuren. Ook ken jij degene die advies geeft, waardoor je het advies ook in een context kan plaatsen en op waarde kan schatten.

Tot slot zorgt het gesprek aangaan met dierbaren ervoor dat je in een prettige en veilige omgeving kunt nadenken over wat voor therapie of therapeut bij jou zou aansluiten. Wil je graag dat hij of zij veel theoretische informatie over psychologie aandraagt of zoek je iemand die jou kan benaderen met zachtheid, humor of iemand die vooral vragen stelt?

Samen weten we meer

Image

Natuurlijk is het uiteindelijk een keuze die je zelf maakt, maar in het zoekproces kun je gebruik maken van de prachtige informele zorg die familieleden en vrienden elkaar elke dag bieden. Zorgzaamheid en delen zit in de aard van het beestje, maak er gerust gebruik van, dat brengt ons allemaal dichter bij elkaar.

Binnenkort meer artikelen over dit onderwerp! In de tussentijd kun je ook zoeken op deze handige website: http://www.therapeut-en-praktijk.nl/

Over de auteur:

Onze praktijk ligt in Maastricht, en deze mooie stad is het stukje wereld waarin ik graag wil investeren. Ik geloof in lokaal innoveren, en op kleine schaal samenwerken en verbinden.
Centrum Vaktherapie heeft als missie bij te dragen aan haar omgeving en naast behandeling ook preventieve zorg te bieden. Het schrijven van artikelen is een manier om me te verdiepen in vraagstukken over het psychische en emotionele welzijn van de burgers in Maastricht.

Leonie der Kinderen – Vrijgevestigd vaktherapeut