Hoe vind je een goede vrijgevestigde therapeut in Maastricht?

Wanneer er gezocht wordt naar behandeling voor psychosociale problematiek of ondersteuning komen mensen snel bij de reguliere gezondheidszorg uit, en zien dan een therapeut in Maastricht bij bijvoorbeeld Mondriaan of Virenze (Zie hier lijst en beoordelingen GGZ instellingen in Maastricht).
Soms is de behandeling binnen zo’n instelling niet passend of naar wens. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de wachtlijst te lang is, en dat er direct hulp nodig is. Ook kan het zijn de toegewezen therapeut of therapievorm niet bij jou aansluit en er geen mogelijkheid is tot wijziging. Ook kan het zijn dat de instelling waar je bijna uitbehandeld bent geen sluitende nazorg aanbied.
Wat de reden ook moge zijn, soms is het passender om een vrijgevestigde therapeut te zoeken voor behandeling of ondersteuning in je persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe vind je dan een vrijgevestigde therapeut in Maastricht die bij jou past? In Maastricht zijn er ontzettend veel mensen die hun eigen praktijk hebben en op hun manier een bijdrage leveren aan de psychosociale gezondheid van hun klanten. Ook al is het een relatief kleine stad, en voelt Maastricht soms als een gemoedelijk dorp, toch is het aanbod overweldigend als je een keuze probeert te maken!

Waar vind ik de beste therapeut in Maastricht?

van de beste manieren om een passende therapeut te vinden. Gebruik makend van de oudste en meest milieuvriendelijkste manier van reclame maken: De mond tot mond reclame!

Natuurlijk gebeurt het niet vaak dat mensen je uitgebreid vertellen over hun therapie ervaringen. Vaak zijn dit kwetsbare onderwerpen, die niet lichtzinnig gedeeld worden. Wanneer je een aantal mensen in je omgeving vraagt of ze goede ervaringen hebben gehad met psychische of emotionele hulpverlening kun je verschillende dingen verwachten.

Mond op Mond reclame, therapie in Maastricht, afbeelding door Norman rockwell
"Boe vin iech de bèste therapeut in gans Mestreech?"

Wat te verwachten bij de zoektocht naar een therapeut in Maastricht.

Het kan zijn dat je een paar bezorgde vragen krijgt, of geen antwoord. Ook kan het zijn dat je je wat ongemakkelijk voelt. Het kan echter ook dat je verhalen hoort die je herkent of je gesterkt voelt in je wens om je leven op positieve wijze te veranderen. het kan zomaar gebeuren dat je de mensen om je heen beter leert kennen of waardevolle informatie krijgt over therapie ervaringen.

In mijn optiek kan het bespreekbaar maken van de stap om ondersteuning te zoeken al therapeutisch zijn op zichzelf.
Wat ook belangrijk is, door zo’n gesprek aan te gaan vind je aanknopingspunten. Wanneer je door de bomen het bos niet meer vindt is dit belangrijk en waardevol.
Wanneer je oom of vriendin vertelt over positieve ervaringen met een bepaalde therapievorm of therapeut in Maastricht kun je daar op laagdrempelige wijze kennis over opdoen in gesprek. Hierna is de stap tot verdere verdieping snel gezet.
Een ander voordeel is dat de mensen met wie je het gesprek aangaat jou kennen, vaak beter dan de huisarts. Ze gaan niet enkel op jou klachten af, maar ook op jou interesses en voorkeuren. Ook ken jij degene die advies geeft, waardoor je het advies ook in een context kan plaatsen en op waarde kan schatten.

Tot slot zorgt het gesprek aangaan met dierbaren ervoor dat je in een prettige en veilige omgeving kunt nadenken over wat voor therapie of therapeut bij jou zou aansluiten. Wil je graag dat hij of zij veel theoretische informatie over psychologie aandraagt of zoek je iemand die jou kan benaderen met zachtheid, humor of iemand die vooral vragen stelt?

Natuurlijk is het uiteindelijk een keuze die je zelf maakt, maar in het zoekproces kun je gebruik maken van de prachtige informele zorg die familieleden en vrienden elkaar elke dag bieden. Zorgzaamheid en delen zit in de aard van het beestje, maak er gerust gebruik van, dat brengt ons allemaal dichter bij elkaar.

Samen weten we meer.

Good old google skills

Een alternatieve optie is het vinden van een therapeut via google (als je dit artikel hebt gevonden ben je daar al toe in staat, dus ik ga hier niet dieper op in, maar hier is een handige website met een overzicht met therapeuten in de regio.) Neem vervolgens contact op met ten minste één van hen, bij voorkeur via de telefoon, maar e-mail werkt (in mindere mate) ook. Het is niet nodig om te eindeloos te zoeken, het spreken met iemand die een netwerk van andere geestelijke gezondheidsprofessionals in Maastricht heeft, kan veel nuttiger zijn dan het scrollen door ontelbare onpersoonlijke websites.

Het gesprek aangaan leidt tot twee voordelen:
1. Je krijgt een gevoel voor de persoon en kunt misschien al een indruk krijgen of je je op je gemak zou voelen in een samenwerking met deze persoon.
2. Nadat je hebt uitgelegd wat je zoekt of nodig denkt te hebben kun je deze persoon vragen om aanbevelingen te doen, zo nodig buiten hun eigen praktijk. De meeste zorgprofessionals willen dat mensen adequate zorg vinden en zullen niet aarzelen om te proberen jou van dienst te zijn met een goede doorverwijzing. 

Bezoek een POH (praktijk ondersteuner huisarts)

Dit is een relatief nieuwe structuur in Nederland, sommige huisartsen hebben nu een mentale gezondheidsprofessional die parttime werkt in hun praktijk om meer gespecialiseerde zorg aan te bieden. Zij beperken zich meestal tot enkele consulten en proberen je te helpen bij het vinden van adequate geestelijke gezondheidszorg.
De meeste huisartsen hebben niet alle kennis over de veelheid en diversiteit aan zorgprofessionals in de regi. Ze hebben er misschien een paar die ze kennen en regelmatig aanbevelen, maar laten we eerlijk zijn, ze moeten veel te veel weten om diepgaande kennis te hebben op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Vandaar dat POH’s in het leven zijn geroepen. Helaas hebben deze POH’s vaak slechts beperkte uren binnen een huisartsenpraktijk en ervaren zij een grote werkdruk. Wanneer je voor deze weg kiest, houd dan rekening met de mogelijke beperkingen in in directe assistentie. 

Ik hoop dat je iemand vindt die jou biedt wat je nodig hebt en met wie je verbinding kunt maken, veel succes met de zoektocht!

Leonie der Kinderen
Leonie der Kinderen

Onze praktijk ligt in Maastricht, en deze mooie stad is het stukje wereld waarin ik graag wil investeren. Ik geloof in lokaal innoveren, en op kleine schaal samenwerken en verbinden. Centrum Vaktherapie heeft als missie bij te dragen aan haar omgeving en naast behandeling ook preventieve zorg te bieden. Het schrijven van artikelen is een manier om me te verdiepen in vraagstukken over het psychische en emotionele welzijn van de burgers in Maastricht.

Lees meer