Holistische therapie

In onze therapeutische praktijk in Maastricht kijken wij naar het geheel van jou als mens, wij behandelen holistisch en afgestemd op jou als individu binnen jouw specifieke context. Binnen de gezondheidszorg is de holistische visie het idee dat gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van interacties tussen meerdere invloeden en dat de behandeling gekozen moet worden op basis van al deze invloeden. (Lappé, M., 1979.)

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wanneer we bijvoorbeeld werken aan emotie regulatie (moeite met het ervaren van rust, gevoel van regelmatig overspoelt of overweldigd zijn door emoties. Intense behoefte om niet te voelen of het niet voelen of herkennen van emoties) zullen we bijvoorbeeld altijd werken aan de relatie die je hebt tot je emoties. Dit is een reflectieproces dat er bij iedereen net iets anders uit kan zien. Wanneer iemand graag speelt kunnen we verschillende emoties belichamen in spel, en reflecteren op wat er gebeurd in het lichaam, of welke emoties makkelijk te spelen zijn en welke niet.

Een ander vindt deze reflectie elementen misschien eerder in het laten horen van muziek die te maken heeft met verschillende emoties of emotioneel geladen gebeurtenissen. Een ander kan misschien weer beter uit de voeten met beeldend werk of schrijfopdrachten. De manier is verschillend, maar alle vormen leiden tot het beter leren kennen van de eigen emoties door het richten van de aandacht op de emoties binnen een veilige omgeving. We proberen er vooral voor te zorgen dat het leren en genezen gebeurd op een manier die zo prettig mogelijk is en goed bij je past. Emotie regulatie kan beïnvloed worden door je slaapgewoontes, stress bestendigheid, relaties, voeding en bewegingspatroon. Het is daarom goed om op een holistische wijze te kijken naar het kernprobleem dat je ervaart. Welke factoren kunnen allemaal meespelen?

Voor ons is het vanzelfsprekend dat we, wanneer dit passend is, ook vragen naar slaapgewoontes, relaties en voeding. Ook luisteren we aandachtig wanneer je puur fysieke klachten beschrijft. Ons lichaam is holistisch; het is een verzameling van systemen die invloed op elkaar uitoefenen. Het hormoonstelsel, het ademhalingssysteem je spijsverteringsstelsel alles oefent invloed uit op elkaar en op je staat van zijn. Daarnaast heeft je omgeving een grote invloed op hoe je je voelt. We zijn ons zeer bewust van de complexiteit in de wisselwerking tussen mens en omgeving, en daarom is het belangrijk aandacht te geven aan jou als geheel. We kijken dus niet alleen naar je klachten of symptomen. In plaats van alleen te focussen op het verminderen van de problemen, kijken we ook naar lichamelijke, geestelijke en psychische factoren en naar je sociale netwerk, geschiedenis, achtergrond en levensovertuigingen.

Je bent altijd welkom om een afspraak te maken om na te gaan of deze therapie bij je past. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of kennis wilt maken.

Leonie der Kinderen
Leonie der Kinderen

Zelf ben ik opgeleid als dramatherapeut, maar na de opleiding heb ik tevens geleerd om nog meer aan te sluiten bij wat de client nodig heeft. Zo heb ik mij ook verdiept in dans en bewegingstherapie en gebruik ik yoga en meditatie in therapie wanneer dit passend is. Met meer middelen tot mijn beschikking kan ik nog beter aansluiten bij wat de ander nodig heeft.

Lees meer