Over Ons

Centrum Vaktherapie

Centrum Vaktherapie is begin 2015 opgericht door vaktherapeuten Sirik de Jong, Casper Maas en Leonie der Kinderen (bedrijfseigenaar sinds 2020). In de loop der jaren zijn zij inspirerende samenwerkingen aangegaan met andere zorgprofessionals die de waarde van ervaringsgericht leren en behandelen onderschreven, en die zich thuis voelden binnen ons centrum. Dankzij de verschillende achtergronden en kwaliteiten van de oprichters en onze samenwerkingspartners is er in de eerste jaren een mooie basis neergezet. De co-creatie rond het vormgeven van behandeling, onderzoek en inspirerende evenementen heeft zowel Centrum Vaktherapie verrijkt als diens teamgenoten, vrijwilligers en samenwerkingspartners.

Doelstellingen

Wij zetten ons in om een groot netwerk van toegewijde en professionele hulpverleners op te bouwen, om zo de kwaliteit en continuïteit van onze zorg te verbeteren. Dit doen we door contact te onderhouden met andere zorgprofessionals in Maastricht. In samenwerking met andere organisaties zoals Hogeschool Zuyd dragen we bij aan onderzoek binnen Vaktherapie.

Binnen ons activiteiten- en behandelaanbod maken we vaak gebruik van kunstvormen. Theater, muziek, dans en beeldende kunst zijn al eeuwenlang manieren om uitdrukking te geven aan persoonlijke en maatschappelijke onderwerpen. Belangrijke maatschappelijke thema’s kunnen via kunst worden aangekaart èn beïnvloed. Zo brengen wij sociaal-maatschappelijke veranderingen teweeg en tegelijkertijd groeien wij in onze ontwikkeling als mens.

Impressie

Leonie der Kinderen

dramatherapie

Dankzij mijn achtergrond in dramatherapie en improvisatie werk ik vooral met praktische, creatieve en lichaamsgerichte oefeningen. Mijn workshops en therapie sessies faciliteren een veilige ruimte om op speelse en exploratieve wijze te reflecteren en praktisch te oefenen.

Als therapeut vind ik het belangrijk om in overeenstemming te werken in een gelijkwaardige relatie. De therapeutische relatie is een zeer belangrijk onderdeel van de therapie en dient met rust en aandacht vorm te worden gegeven. Daarnaast werk ik graag rond eigenwaarde en de relatie met jezelf, iets dat vaker dan niet een belangrijk onderdeel van ontwikkeling of herstel vormt.​

Therapeutische achtergrond

Mijn dramatherapeutische achtergrond heeft mij geleerd hoe ik expressie, beweging en kunstelementen af kan stemmen op degene waar ik mee werk. Soms betekent dat dat er wat meer gepraat wordt en soms wil iemand juist echt de ervaring in duiken. Bijvoorbeeld om meer contact te maken met gevoelens of het lichaam, of om specifieke vaardigheden te oefenen. Er zijn veel mogelijkheden binnen vaktherapie om de behandeling mooi af te stemmen op wat de ander nodig heeft.

Tijdens mijn opleiding tot dramatherapeute richtte ik me op jongeren met persoonlijkheidsproblematiek, een doelgroep waar mijn humor en mijn enthousiasmerende kwaliteiten van pas kwamen. Aansluitend begon ik te werken binnen een bedrijf dat zich richtte op kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Naast therapeutische begeleiding trok ik ook met deze kinderen het bos in en bouwden we hutten waarin we ons zelf gekookte eten aten. 
Later werkte ik met veel plezier met volwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek binnen een heerlijk dynamisch team waarin er veel ruimte was voor het experimenteren met structuur om de kwaliteit van zorg op onze afdeling te verbeteren. 
Hierna heb ik mijn werkervaring met veel liefde uitgebreid binnen de meervoudige gehandicaptenzorg waarin ik met ontzettend prachtige en uitdagende kinderen heb mogen werken. Toen ik met veel plezier kinderen in rolstoelen op het schoolplein rond duwde en liedjes zong in de muziekles begon ik samen met Casper Maas en Sirik de Jong ons eigen bedrijf vorm te geven. 
Tegelijkertijd was ik als dramatherapeut werkzaam binnen Koraalgroep, een instelling die zich richt op jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Ik heb op deze plekken ervaring opgedaan met verschillende methoden binnen dramatherapie, diverse gedrags-therapeutische kaders, training in sociale vaardigheden en samenwerking met diverse disciplines binnen de hulpverlening. Sinds 2017 werk ik met veel plezier bewust enkel voor Centrum Vaktherapie. 

Workshops

Communicatie
In workshops rond de dialoog combineer ik theorie en praktijkoefeningen. De focus op het gesprek biedt een mooie vorm om communicatie- en gespreksvaardigheden te verbeteren zoals luisteren, empathie en (zelf)reflectie.
Lichaamsgericht werken
Binnen dramatherapie staat non-verbale communicatie en zelfexpressie centraal. Ik geniet erg van de workshops waarin het voornamelijk gaat over (non-verbaal) contact maken bijvoorbeeld d.m.v. ‘contact games’, dans of theater.
Improvisatie
Improvisatie is een prachtige vorm om sociale vaardigheden te oefenen op een speelse en humoristische wijze. Daarnaast is het een fantastische ‘comfort zone enhancer‘. Ik richt mij vooral op improvisatie binnen theater en beweging.
Assertiviteit en Grenzen
Wanneer je het lijf betrekt bij het onderzoek naar persoonlijke grenzen wordt het voor de meeste mensen al snel heel duidelijk. Ook assertiviteit kan makkelijk geoefend worden in groepsverband bijvoorbeeld d. m. v. rollenspellen.
Relaties en Intimiteit
Binnen deze onderwerpen richt ik me vooral op consensueel contact. Hoe kun je in samenwerking bewust relaties vormgeven? Werken rond 'consent' omvat grenzen, zelfbewustzijn, assertiviteit, open communicatie en afstemming op de ander.
Workshop op maat?
Ik geef regelmatig workshops op locatie voor externe opdrachtgevers. (Improvisatielessen op scholen, workshops in consent en grenzen in het hoger onderwijs, teambuilding activiteiten). Neem gerust contact met mij op met specifieke vragen of vraag een offerte aan.
Previous
Next

Recencies

Guido
GuidoCliënt dramatherapie
Lees verder
Grootste winst die ik heb gehad bij de coaching, is dat ik nu herken wanneer ik niet meer in contact sta met mijn diepste innerlijk en vervolgens toch weer dat contact kan herstellen. Het goed in contact staan met je diepste ik, maakt je leven zoveel rijker, rustiger en noem het maar op. Leonie heeft dit op een perfecte manier onderkend, herkend wat er scheelde en ze was in staat om dit via verschillende invalshoeken te benaderen. Mijn complimenten daarvoor!
Natalie
NatalieCliënt dramatherapie
Lees verder
"Mede dankzij u hulp ben ik op het punt geraakt om te zeggen dat ik klaar was om mama te worden. Dank u voor u geweldige hulp!"
Monique
MoniqueMoeder van client dramatherapie
Lees verder
“Ik denk, weet wel zeker, dat jij een goede aanvulling voor de kinderen was daar op school. Jij had Jesse zo goed en snel in kaart en hoe je met hem omging en het resultaat daarvan was geweldig. Ik stond er versteld van en was erg onder de indruk van jou aanpak. Mensen met een kijk zoals jij hebt op kinderen vind je maar zelden.”
Hannelore
HanneloreCursist
Lees verder
"Ik heb een cursus DvT gevolgd bij Centrum Vaktherapie en ik heb hier een hele fijne ervaring mee! De theorie was interessant en begeleiding goed. Zeker een meerwaarde in Maastricht, top!"
Sanne
SanneParticipant workshops
Lees verder
"Bedankt voor de -alweer- geslaagde avond! 🙂 Alle activiteiten die ik heb bijgewoond waren geweldig. Met jou creativiteit en enthousiasme kan dat ook niet anders!"
Ingeborg
IngeborgBuurttheater Maastricht
Lees verder
“We hebben maar kort samengewerkt. Maar ik heb je ervaren als een heel lief en kundig persoon. Bedankt voor al je begrip, steun en tijd!”
Previous
Next