Ik ga toch zeker niet dansen…

Hoi! Ik ben Ilse en ik ben hier dans-en bewegingstherapeut!’ Niet zelden zie ik een paar ogen tegenover me verschrikt een beetje groter worden nadat ik me heb voorgesteld. ‘Zei ze nou serieus dans? Moet ik gaan dansen hier? Ik ga toch zeker niet dansen met dat mens!’ kan ik ze horen denken. Een enkeling durft het, iets genuanceerder, hardop uit te spreken.

Dansen. Tsja. Het roept nogal wat op. We vinden het prachtig om naar te kijken, maar zelf doen…ho maar! ‘Dansen is iets voor meisjes.’ vindt de tienjarige middenvelder. ‘Dansen, dat kan ik niet zo goed hoor! Veel te eng!’ denkt de vrouw die bang is zich te moeten meten met ‘Dance dance dance!’. ‘Beetje hossen in de kroeg doe ik nog wel, maar danstherapie? Veel te zweverig.’ vindt de nuchtere man.

Don’t worry. Ik zal je niet in een maillot hijsen, verwacht geen driedubbele pirouettes van je en zal ook geen rituele volksdans met je doen om je in een soort helende trance te brengen. That’s not how it works.

Wat kun je dan wel verwachten? Nou, eigenlijk is jouw lichaam datgene dat de koers van de therapie bepaalt. Jouw lichaam is namelijk veel meer dan een magnifiek voertuig waarmee je je over de aardbol verplaatst. Je lichaam is een boodschapper, die jouw emoties, jouw beleving van de buitenwereld vertaalt naar beweging. Terugdeinzen, spierspanning, een stokkende adem: allemaal manieren waarop je lichaam je binnenwereld tot uiting brengt. Sommige van deze signaaltjes zijn subtiel en vluchtig, anderen houden aan of worden ongemerkt een gewoonte: houdingen, spiergroepen die moeilijk ontspannen en bewegingspatronen die disfunctioneel zijn. Het zijn deze signaaltjes die ons helpen onszelf beter te leren kennen en begrijpen en ons de weg wijzen naar herstel.

Binnen dans-bewegingstherapie ga jij samen met je therapeut onderzoeken wat je lichaam je vertelt en wordt je uitgedaagd nieuw bewegingsgedrag uit te proberen. Je kunt letterlijk ontdekken waar jouw kracht zit, hoe je je sterk kan voelen. Je kunt leren je grenzen aan te geven, alle controle even loslaten, in contact komen met je emoties, ze uiten en nieuwe gevoelens ervaren in het hier en nu. Uiteindelijk is het jouw persoonlijke bewegingspatroon dat invulling geeft aan de werkvormen die worden aangeboden, jouw behoefte staat centraal.

Zeker, je wordt uitgenodigd om buiten je comfortzone te treden en te spelen, experimenteren met beweging, expressief te zijn. Daar is (onder andere) dans een prachtig middel voor. Jep, dat voelt soms best een beetje eng. Maar ook fantastisch, bijzonder. Meestal, als je eenmaal in beweging bent, voelt het ook niet meer vreemd of eng, maar juist heel natuurlijk. Dus ik daag je uit, als je nieuwsgierig bent, neem je angst en twijfel mee en loop eens binnen. Zullen we dan samen een dansje wagen?

Over de auteur:

Ilse is dans- en bewegingstherapeute en werkt momenteel op Adelante naast de werkzaamheden die ze uitvoert binnen haar eigen praktijk ‘Ilse & Vincente’. Daarnaast schrijft ze ook nog prachtige verhalen over het moederschap!

Ilse Langerak – Dans- en bewegingstherapeut