Casper Maas

Dramatherapeut


Als dramatherapeut ben ik afgestudeerd aan de Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Hierna heb ik op verschillende plekken in het werkveld gewerkt. Ik heb ervaring opgedaan met zeer moeilijk opvoedbare kinderen en jongeren binnen het speciaal onderwijs.

Daarnaast werk ik momenteel binnen een trainings- en coaching bureau: Buro van Dormalen. Hier sta ik met name mensen uit de sociale werkvoorziening bij.

Tegelijkertijd werk ik als freelancer bij U-Center. Een privé instelling waar mensen met zeer kwetsbare en uiteenlopende problematieken vrijwillig worden opgenomen. Daarnaast heb ik ook werkervaring bij mensen binnen de deeltijd afdeling van het Orbis Medisch Concern (inmiddels Zuyderland).

In het werk, met deze kwetsbare doelgroepen heb ik een rijke kennis opgedaan aan ervaring rondom het gedrag van de mens en het uiteenzetten van probleemsituaties.
Deze problemen kunnen zich intrinsiek of extravert uiten. Ik heb oog voor details en vindt het belangrijk om de ruis uit de communicatie te halen. In probleemsituaties kan het zijn dat je moeilijk in staat bent de juiste handelingen te verrichten.

Ik vind dat vertrouwen en aandacht de peilers zijn voor een succesvolle behandeling. Ik ben als therapeut authentiek en open om zo een vertrouwensband met de ander op te bouwen. Hierin heb ik ervaren dat gebruik van humor belangrijk is, dit relativeert en stimuleert. Ik speel in op het hier-en-nu, maar behoud de regie en houd het resultaat van de behandeling in zicht.


Therapeutische kwaliteiten die ik tijdens mijn behandeling inzet:

Gespreksvoering
Ervaringsgerichte oefeningen
Afstemmen op behoefte van de cliënt
Gestructureerd
Analytisch
Inlevingsvermogen

Het veranderingsproces


Binnen dramatherapie is er altijd dat spannende moment: we gaan spelen rond een concrete situatie of aan de slag met een thema dat wordt uitgewerkt binnen het spel. We verlaten de veilige haven van het gesprek en stappen op de boot de wijde wereld in.

Dat is mijn moment als therapeut om naast de ander te staan en respect te hebben voor deze spanning. Maar ook om de eerste stap te nemen. Een stap uit de comfortzone, maar niet te groot, ik zorg dat het behapbaar is. Anders kan het verlammen en dat werkt averechts.

Als we dan eenmaal bezig zijn met een rollenspel of oefening is die drempel weg en zijn wij bezig met het proces. Er is een balans tussen weerstand en motivatie. Daar gebeurt de verandering volgens mij.


Ervaringsgerichte therapie op basis van improvisatie

Als therapeut ben ik gespecialiseerd in het geven van een specifieke ervaringsgerichte therapie genaamd Developmental Transformations (DvT).

Dit is een therapievorm ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren ’70. Met succes wordt deze methode toegepast op scholen, trauma centra en binnen behandelingen. In Europa en de rest van de wereld begint deze methode ook steeds meer aan terrein te winnen.

De methode focust zich op het leren omgaan met de instabiliteit die het leven met zich meebrengt.
Concreet betekent dit het verlagen van de angst voor verandering en het vinden van je eigen kracht in het dagelijkse leven.
Ten tijde van de therapie komen verschillende thema’s voorbij die uitdagend kunnen zijn voor je. Daar leer je vervolgens mee om te gaan.

Via een intensief bijscholingstraject heb ik de internationaal erkende level 1 graad behaald en blijf mij ondertussen door ontwikkelen.
Tevens leidt ik een intervisie groep in de regio Zuid-Limburg op basis van deze methode. En ben ik onderdeel van het kennisnetwerk DvT Zuid-Nederland.


Referenties

Rob Stevens

“Workshop communicatie gehad, gegeven door Casper. Dit was erg interessant, leuk gebracht, dynamisch, verfrissend en duidelijk. Zeker van geleerd en nuttig.”

Tadeus Slagen - Dramatherapeut in de DvT intervisie groep

“Ik vind het zeer plezierig en na een bijeenkomst voel ik me beter als ervoor. Voor mij is het ook een soort van psychisch sporten. Ik raad het iedereen aan die zich misschien soms niet zo vrolijk voelt of wilt oefenen met contact maken met andere mensen. Daarnaast bestaat de groep uit sympathieke mensen, echt top!”